MERKEZ BANKASI'NDAN BANKALARA KKM TALİMATI

EKONOMİ 01.11.2023 - 09:47, Güncelleme: 01.11.2023 - 09:47 696+ kez okundu.
 

MERKEZ BANKASI'NDAN BANKALARA KKM TALİMATI

Kurtarıcı olarak görüldü, şimdi kurtulmak için her çareye başvuruluyor. Adı Kur Korumalı Mevduat...Kısacası KKM...Merkez Bankası bankalara KKM talimatı geçti. Buna göre KKM yenileme ve TL ye geçiş oranını tutturamayan bankalar ceza gibi komisyon ödeyecek.
Kur korumalı mevduat (KKM) yenileme ve TL ye geçiş oranında yüzde 100’ün altında olan mevduat bankaları ve yüzde 85’in altında olan katılım bankaları yabancı para zorunlu karşılık üzerinden yüzde 6 ila yüzde 8 arasında komisyon ödeyecek. Merkez Bankası (TCMB), TL’nin bankacılık sistemindeki ağırlığını artırmak amacıyla geçen hafta açıkladığı sadeleşme adımlarına ilişkin ilk uygulama talimatını bankalara gönderdi. Merkez Bankası 500 baz puan faiz artışının ardından dövizden dönüşen kur korumalı hesapların yenilenmesi ve TL’ye geçişi ile TL payının artırılmasına ilişkin maddeleri menkul kıymet düzenlemesinden çıkarmıştı. Benzer şekilde bankaları menkul kıymet tesisine yönelten bazı uygulamalara da son vermişti. Yerine yabancı para mevduat için tesis edilen zorunlu karşılıklar üzerinden komisyon uygulamasına geçeceğini açıklamıştı. CEZA MI KOMİSYON MU? TCMB’nin bankalara gönderdiği ve Reuters’ın gördüğü belgede komisyon uygulamasına ilişkin detaylar yer aldı. Buna göre kur korumalı mevduat (KKM) yenileme ve TL ye geçiş oranında yüzde 100’ün altında olan mevduat bankaları ve yüzde 85’in altında olan katılım bankaları yabancı para zorunlu karşılık üzerinden yüzde 6 ila yüzde 8 arasında komisyon ödeyecek. TCMB, bu hedeflerin üzerinde olan bankalar TL’ye geçiş ile yenileme hedeflerini tutturursa, komisyonun yüzde 0’a kadar gerilediği sistemi uygulama talimatı ile açıkladı. KAYNAK : DÜNYA GAZETESİ
Kurtarıcı olarak görüldü, şimdi kurtulmak için her çareye başvuruluyor. Adı Kur Korumalı Mevduat...Kısacası KKM...Merkez Bankası bankalara KKM talimatı geçti. Buna göre KKM yenileme ve TL ye geçiş oranını tutturamayan bankalar ceza gibi komisyon ödeyecek.

Kur korumalı mevduat (KKM) yenileme ve TL ye geçiş oranında yüzde 100’ün altında olan mevduat bankaları ve yüzde 85’in altında olan katılım bankaları yabancı para zorunlu karşılık üzerinden yüzde 6 ila yüzde 8 arasında komisyon ödeyecek. Merkez Bankası (TCMB), TL’nin bankacılık sistemindeki ağırlığını artırmak amacıyla geçen hafta açıkladığı sadeleşme adımlarına ilişkin ilk uygulama talimatını bankalara gönderdi.

Merkez Bankası 500 baz puan faiz artışının ardından dövizden dönüşen kur korumalı hesapların yenilenmesi ve TL’ye geçişi ile TL payının artırılmasına ilişkin maddeleri menkul kıymet düzenlemesinden çıkarmıştı. Benzer şekilde bankaları menkul kıymet tesisine yönelten bazı uygulamalara da son vermişti. Yerine yabancı para mevduat için tesis edilen zorunlu karşılıklar üzerinden komisyon uygulamasına geçeceğini açıklamıştı.

CEZA MI KOMİSYON MU?

TCMB’nin bankalara gönderdiği ve Reuters’ın gördüğü belgede komisyon uygulamasına ilişkin detaylar yer aldı. Buna göre kur korumalı mevduat (KKM) yenileme ve TL ye geçiş oranında yüzde 100’ün altında olan mevduat bankaları ve yüzde 85’in altında olan katılım bankaları yabancı para zorunlu karşılık üzerinden yüzde 6 ila yüzde 8 arasında komisyon ödeyecek. TCMB, bu hedeflerin üzerinde olan bankalar TL’ye geçiş ile yenileme hedeflerini tutturursa, komisyonun yüzde 0’a kadar gerilediği sistemi uygulama talimatı ile açıkladı.

KAYNAK : DÜNYA GAZETESİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve milhapress.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
aohbet islami chat omegla türk sohbet cinsel sohbet dini chat